text.skipToContent text.skipToNavigation
Produktinformation

16NiCrS4 är ett låglegerat (krom-nickel) sätthärdningsstål. Skärande bearbetning av större detaljer med komplicerade form, t ex kugghjul, underlättas av att stålet glödgas efter varmbearbetning så att hårdheten i leveranstillstånd är låg, högst 217 HB.

Stålet 16NiCrS4 är standardiserat i SS-EN ISO 683 - 3. Hårdheten i leveranstillstånd motsvarar “+A” (mjukglödgat) i denna standard. Den (utgången) SS-beteckningen är 2511.

För sätthärdningsstål är grundhärdbarheten en viktig faktor då den avgör kärnegenskaperna efter härdning och anlöpning. Den anges normalt i form av ett Jominy-diagram där hårdhetsfördelningen avläses på en provstav som härdats genom kylning med vatten i ena änden enligt en standardiserad procedur. Beteckningen ”+HL” visar att stålets analys kontrolleras så att Jominykurvan ligger inom bestämda gränser som fastställs i SS-EN ISO 683 - 3.

Vårt lagerprogram omfattar smidd rundstång av 16NiCrS4 i grovsvarvad utförande. Diametertoleransen är då +3/-0 mm.

Den låga kolhalten i 16NiCrS4 medför att stålets svetsbarhet är hygglig men förvärmning krävs för det mesta. Tack vare den låga hårdheten och glödgad mikrostruktur är maskinbearbetbarheten utmärkt.

Produktdetaljer
Stäng Bearbetningsalternativ

Välj kapningstyp

Notera: Pris för kapning och ytbehandling tillkommer i varukorgen.
Stäng Leveransalternativ
Dagens datum Valt lev. datum Tillgängligt lev. datum