text.skipToContent text.skipToNavigation
Produktinformation

11SMn30 är ett lågkolhaltigt automatstål vilket betyder att analysen är anpassad för att främja skärbarhet på bekostnad av övriga egenskaper. Stålet kan maskinbearbetas med höga skärhastigheter och spånor är korta vilket underlättar bearbetning i obemannade maskiner. Tillsatsen som främjar skärbarheten är svavel vars halt ligger kring 0,3% samt i viss mån även fosfor. Det kalldragna utförandet (”+C”) bidrar också till den goda skärbarheten. 11SMn30 +C erbjuder ett blyfritt alternativ ifall man vill undvika kontamination från bly i verkstaden. 

11SMn30 +C standardiseras i SS-EN 10077 - 3. Den (utgången) SS-beteckningen är 1912. Grundstålet 11SMn30 har inte speciellt bra hållfasthet men kalldragningen förbättrar sträck- och brottgränsen något. Den minsta tillåtna sträckgränsen varierar beroende på diameter över intervallet 440 - 245 MPa. Intervallet för brottgräns sänks med ökande diameter medan den minsta förlängningen som tillåtas vid dragprovning ökas något. Det finns ingen garanti för slagseghet. 

Diametertoleransen för 11SMn30 +C som kalldragen rundstång är god, nivå h9 enligt definitionen i  

ISO 286 - 2. Dessutom är rakheten betydligt bättre än vad som är typisk för varmvalsad stång och pilhöjden är som mest 0,001 gånger stångens längd. Rakheten är en viktig egenskap när stålet ska bearbetas i stångmatade maskiner. 

Svetsbarheten av 11SMn30 +C är begränsad till följd av den höga halten svavel. 

Om applikationen kräver en slitstark yta går 11SMn30 att sätthärda. 

Produktdetaljer
Stäng Snabborder
Stäng Bearbetningsalternativ

Välj kapningstyp

Notera: Pris för kapning och ytbehandling tillkommer i varukorgen.
Stäng Leveransalternativ
Valt datum Delleverans möjlig


Logga in

Jag har glömt mitt lösenord

Det glädjer oss att du vill bli kund hos oss. För att du som företagskund ska kunna handla av oss behöver du ansöka om ett kundkonto.

Ansök om kundkonto

*Notera att vi enbart säljer till företagskunder, tyvärr ej till privatpersoner. Ansökningar utan organisationsnummer kommer ej att behandlas.